50 млн. евро безвъзмездно предоставя на страната ни Европейската комисия за осъществяване на дейности, свързани с извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това предвижда одобреният проект на финансово споразумение между правителството и ЕК по "Специална програма ФАР за 2006 г. за подкрепа на извеждането от експлоатация на блокове в ядрената електроцентрала и последващи мерки в енергийния сектор в България".

Средствата ще бъдат използвани за:

  • осъществяване на дейностите, свързани с извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй", в съответствие със западноевропейските подходи при затваряне на реактори;
  • за осъществяване на мерки за преструктуриране, обновяване и модернизация на секторите за производство, пренос и преразпределение на енергия, както и за подобряване на енергийната ефективност. Мерките са резултат от взетото решение за извеждане от експлоатация на 1-4 блок.

Предоставеното финансиране ще се разходва в съответствие с Рамковото споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно дейностите на Международен фонд "Козлодуй" за подпомагане извеждането от експлоатация на ядрени мощности в България от 2001 г.

Оперативното управление ще се осъществява след съгласуване между банката и Министерството на икономиката и енергетиката.

Министерският съвет упълномощи заместник-министърът на финансите Любомир Дацов да подпише финансовото споразумение в качеството му на Национален координатор на помощта.