На пресконференция днес, главният директор на Международния технически панаир в Пловдив Иван Соколов съобщи, че броят на чуждестранните компании подали заявки за участие е 2319, което е с 6 процента повече от миналата година, предаде БНР.

Българските фирми участнички ще бъдат 1340.

С 9 процента е нараснал размерът на ангажираните експозиционни площи. Това е наложило да бъдат отворени отново 22 и 23-а палати, които през последните 15 години не са били използвани.

Един от акцентите на панаира ще бъде върху механизмите за усвояването на средствата от фондовете на Европейския съюз. На изложението водещи компании от България и чужбина ще покажат иновации и високи технологии.

Иван Соколов добави, че са инвестирани повече от 6 милиона лева в изграждането на нови експозиционни площи и подобряването на външния вид на панаирния комплекс. Билетите за вход ще струват по 6 лева, а цената на пропуска за целия период на изложението ще бъде 18 лева.

Международният технически панаир получи днес кредитен рейтинг "дългосрочен А минус перспектива стабилна" и "краткосрочен А 1". Мотивите изложението да получи този висок кредитен рейтинг са високата му печалба, голямата изложбена площ- 137 000 квадратни метра, високото ниво на задържане на клиенти- над 80 процента и високата му ликвидност.

Кредитният рейтинг на Международния технически панаир е с две нива по-висок от този на България като държава.