Американските акции се понижиха в четвъртък, след слабия доклад за деловата активност в Атлантическия регион на САЩ. Проучването изнесено от Филаделфийския ФЕД се срива през септември за първи път от три години насам, като повиши негативизма на инвеститорите за забавяне на икономическия ръст на САЩ като цяло.

Акциите на фармацевтичните компании бяха сериозно разпродаване, след като от Wal-Mart Stores Inc. обявиха, че ще понижат цените на медикаментите без предписание във Флорида.

Акциите на Hewlett-Packard Co., които са един от водещите производители на компютри и принтери, се сринаха в следствие на новината, че бившият им изпълнителен директор може да е още по-тясно свързан със скандала за изтичане на информация за компанията.

Пазарът се движеше главно от макроикономическите фактори и притесненията на инвеститорите за бъдещото развитие на основните сектори на икономиката.  

Анализатори коментираха, че най-важният въпрос сега не е дали икономиката на САЩ се понижава, а с колко точно се понижава. Филаделфийския ФЕД се срина изключително рязко в четвъртък, което е знак за намаляване на оборотите на производството в следствие на по-слабото търсене.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 79.69 пункта или -0.69%, за да затвори на 11,533.23. Широкообхватният индекс Standard & Poor's 500 отбеляза спад с 7.15 пункта или -0.54%, като затвори при ниво 1,318.03. Технологичният индекс Nasdaq Composite изгуби 15.14 пункта или -0.67% до ниво 2,237.75.

Само девет от 30 фирми в индексът Dow Jones се покачиха в четвъртък.