Русенската фирма "Беско" - производител на архитектурни блокчета по американска технология, е започнала износ за Румъния и Гърция, съобщи изпълнителният й директор Добромир Георгиев пред Ruseinfo.

С разноцветните строителни елементи вече се изгражда комплекс близо до Плоещ, Румъния, вилни селища в Бояна и до Дряновския манастир, голф игрища в Равно поле и между Балчик и Каварна. С декоративните каменни блокчета се строи и замък в резервата Пчелина.

Откакто е започнало производството преди 6 месеца, са произведени около 400 000 блокчета, като броят им за годината се очаква да достигне 1 млн.

Програмата за 6 месеца напред е запълнена и сега се наемат още хора. Интересът е много голям. На Пловдивския панаир са раздадени 12 000 каталога селективно.

Архитектурните блокчета са строителен материал, който е изключително популярен в Западна Европа и САЩ, но все още е слабо познат в България и региона.

С тях сградите могат да добият старинен стил, а могат да бъдат и ултрамодерни. Голямата здравина на тези продукти се прилага при изграждането на ниските етажи, а подсилването с арматура се използва само когато е необходимо.

Останалите отвори не се запълват, което създава по - лека продукция с по - ниска себестойност.

Блокчетата придават напълно завършен вид на сградата. Отличават се и с висока топлоизолация.

Строителството излиза с около 30 % по - евтино, защото се съкращават довършителните работи.