Азиатските финансови компании направиха силно покачване в понеделник, като увлякоха след себе си и книжата на останалите компании. Японският индекс Nikkei приключи първата за седмицата сесия с 3.1% нагоре до ниво 13 914.57 пункта, след появилата се в петък новина за планираното финансово подпомагане на изпадналия в криза облигационен застраховател Ambac, пише днес Bloomberg.

Все още обаче, опасенията за бъдеща американска рецесия остават на дневен ред, което продължава да налага натиск върху долара, а геополитическите трудности в Иран и Турция подкрепиха петрола над $99 за барел. Според анализатори, новината за Ambac едва ли ще задържи високо азиатските пазари, след като от началото на годината те са с двуцифрени понижения.

„Не е възможно да обявим край на тежкия период все още", коментира австралийски анализатор. „Първо беше кризата с вторичния ипотечен пазар, след това загубите на инвестиционните банки, а сега е ред на облигационните застрахователи. Изглежда, че ще трябва да преминем по цялата хранителна верига", продължава той.

Финансовите компании като южнокорейската Woori Financial и японската Millea Holdings спечелиха най-много от позитивните новини в последните минути на американската борсова сесия в петък. В понеделник или вторник тази седмица, Citigroup и UBS се очаква да обявят план с икономически стимули целящи да спасят отличния кредитен рейтинг (ААА) на застрахователя Ambac.

Широкият азиатски индекс MSCI, който не включва японски акции, се покачи с 1.6%, като борсите в Южна Корея и Австралия са нагоре с по 1.5%. Тайванските акции успяха да направят по средно 2% печалба. Японският пазар спечели и от новината за подготвяната покупка на акции за $10 млрд. от китайски суверенен фонд, който може да инвестира в петролната компания Inpex Holdings.

В началото на европейската търговска сесия, всички индекси са оцветени в зелено, като покачването варира между 0.5% и 1.0%. Позитивното настроение от Азия като че ли се прехвърля и на Стария континент днес, където инвеститорите се очаква да подкрепят с покупките си големите финансови пазари. Едно евро се търгува за $1.4810 тази сутрин, докато американският лек петрол се покачва с 60 цента до $99.40 за барел.

Българската фондова борса започна първата борсова сесия за седмицата с обичайния си вече неутрален тон. След първите 30 минути на търговия, обемът остава сравнително малък, а индексите са в различни посоки с не по-вече от 0.40% изменение.