Туристопотокът в България спада. Въпреки че страната ни представлява евтина дестинация, тя не успява да събуди трайно интереса на чуждестранните туристи, готови да се насладят на жаркото слънце и морето в България. Тази позиция изрази пред Money.bg Красимир Станев, изпълнителен директор на курорта „Албена".

Той очаква, че печалбите на Албена тази година ще бъдат в общи линии като миналогодишните 17.5 млн. лв., а приходите ще отбележат лек ръст от около 4% до близо 100 милиона лева. България не е сред хитовите туристически дестинации в Европа, смята Станев. Една от причините за това е, че страната няма имиджова реклама като добро място за почивка в Европа. В същото време държавите - конкуренти на арената на туристическите услуги работят активно за привличане на туристи.

Много рязък спад на германските туристи отчитат в курортното градче. Този дефицит е запълнен от руски и румънски летовници, но Станев смята, че България трябва да си върне германските туристи.

Ако окончателните данни за туризма през тази година покажат спад или задържане, това означава, че и приходите от този бранш ще бъдат по-малко. Приходите от туризъм винаги са били „мехлем" за текущата сметка по платежния баланс на България, чието състояние се влошава с всяка изминала година.

Все пак курортите на морето се опитват да бъдат атрактивни и през зимата. Курортът „Албена" зарибява туристи за зимата. Който е запален да посети един от символите на българското Черноморие, може да го направи сега, през октомври, на по-ниски цени, естествено без морски удоволствия. Най-новият и луксозен хотел на курорта „Фламинго Гранд"предлага изгодни оферти за почивка за туристите. За 140 лева двама души биха могли да ползват спа-басейн с водни джетове и интегриран Whirlpool, калдариум, сауна, парна баня, каскаден и хидромасажен душ, леден фонтан.

Едно от предложенията е срещу 40 лв. един човек да ползва двойна стая стандартна, без балкон на база закуска и нощувка с вкл. ползване на басейн в четиризвездния хотел „Добруджа". Ако искате да се наслаждавате на гледката, можете да доплатите още 5 лева, за да имате стая с балкон. Стая лукс в хотел „Добруджа излиза 50 лева на човек.

Семейство с дете до 12 години се настанява безплатно. Ако децата са две, ненавършили 12 години, за второто се доплаща 50 на сто от стойността за един възрастен турист.