Строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис ще започне през 2008 г, заяви днес в Атина премиерът Сергей Станишев.

"Оптимист съм за бързото създаване на Международния консорциум, смятам, че строителството може да стартира през 2008 г. Длъжни сме да поддържаме темпото, което ни поде", каза още Станишев.

Станишев заяви пред ИТАР-ТАСС, че новият нефтопровод ще се грижи за енергийната сигурност на страната.

По думите му нефтопроводът е изгоден от икономическа гледна точка, защото ще създаде нови работни места, не само в България и Гърция, а и за страните от региона.

Според Станишев нефтопроводът ще има и геостратегическо значение, укрепвайки сигурността на България.

От своя страна руският президент Владимир Путин призова колкото се може по-скоро да започне строителството на нефтопровода.

Руската компания "Транснефть" ще сключи търговски договори с международната компания, а преимущество в търговете ще имат фирми от Русия, Гърция и България. Това е упоменато и в подписаното днес междуправителствено споразумение.

В документа се казва, че изборът на подизпълнители и на доставчици на материално-техническите ресурси, необходими за строителството и експлоатацията на нефтопровода, се осъществява от Международната проектна компания на база на търгове. При това предимство ще имат субекти от страните-домакини на строителствотото, при условия на конкурентноспособност между товарите, работата и услугите, както и за морските превози.

Споразумението предполага облекчен режим на пропускане през границата на материали за строителството. От този режим ще се възползват и специалистите, техниката и оборудването за обекта.

Вероятно всички технически средства и оборудването за строежа, ще бъдат освободени от плащане на ДДС при доставката.