Помните ли пускането на пътен възел "Белокопитово" край Шумен (на снимката), който беше открит в началото на август? Тогава той беше анонсиран като най-големият в страната.

Изглежда обаче, че една птичка пролет не прави. Въпреки напредъка на България по отношение на инфраструктурата през последните години, страната ни е далеч назад в световната класация по точно този показател.

Доклад на Световния икономически форум нарежда страната ни на 89-то място по отношение на качеството на цялостната инфраструктура сред общо 140 държави в света. Или иначе казано - във втората половина сме.

Интересното е, че железопътните пътища са ни по-качествени от шосейните.

Намираме се на 99-о място по качество на пътищата. Преди нас са страни като Камбоджа (94-то място), Танзания (92-ро място) и Ботсвана (71-во място) , а Бурунди е колкото нас (100-но място).

Най-добре в пътищата се представят Обединените арабски емирства.

Влизаме обаче в първите 50 по качество на железопътната инфраструктура - по този стълб сме на 49-о място.

Заемаме 77-а позиция по отношение на пристанищната инфраструктура, а тази във въздушния транспорт е оценена на 84-то място. По отношение на товароподемност (максималното количество товар) на самолетите (available airline seat km/week) сме на 82-ро място.

Качеството на доставката на електроенергия е класирано на 84-то място.

По абонамент към мобилни оператори сме 38-и, а по фиксирани мрежи заемаме 42-ра позиция.

Ето и пълните данни за България (за по-голям размер натиснете тук и тук)