В Москва с благодарност приеха изявлението на премиера на Италия Силвио Берлускони за възможността Русия да стане член на ЕС. Позията на Москва е ясна: Русия няма такива планове, заяви постоянният представител на Русия в съюза Владимир Чижов.

Берлускони каза, че Русия е западна страна и след няколко години ще стане член на съюза.

Чижов напомни, че през 2006 година Берлускони беше посочил, че Русия може да се присъедини към европейското семейство.

Берлускони заяви, че Русия може да стане член на НАТО, каза Борис Шмелев от Центъра за сравнителни политически изследвания.

Руските вестници пишат, че италианският премиер дори е готов да помогне за евентуално членство на Русия в съюза.

Изявленията на Берлускони са продиктувани от две обстоятелства - Берлускони е екстравагантен политик, който обича да подчертава своята особена позиция по въпроса за развитието на отношенията между Русия и ЕС.

От друга страна в Италия има много бизнесмени, свързани с Русия. Берлускони принадлежи към политическия елит на Западна Европа, която е настроена за тесни връзки с Русия в ситуация, когато след събитията в Грузия руско-европейските отношения се усложниха, коментират експерти, цитирана от вестник „Ведомости".

Money.bg припомня, че Русия отложи членството си в Световната търговска организация. Независимо от известните проблеми ние не се отказваме от идеята да се присъединим към СТО и сме готови за максимално разширяване на икономическия диалог с Европейския съюз", заявява Владимир Путин по време на среща между представители на руския и френския бизнес в Сочи.