Съоснователят на компанията "Майкрософт" Бил Гейтс - обсъжда с Китай съвместна разработка на нов и значително по-сигурен вид ядрен реактор, съобщи Асошиейтед прес. "Идеята е да бъде много евтин, много сигурен и да отделя много малко отпадъци," посочи милиардерът на среща в китайското министерство на науката и технологиите.

Гейтс финансира до голяма степен вашингтонската компания TerraPower, разработваща ядрения реактор Generation IV, който работи с обеднен уран. По думите Гейтс най-вероятно около 1 милиард долара ще бъдат инвестирани в проучване и разработване през следващите пет години.

Реакторите от IV поколение са известни под абревиатурата TWR (Traveling wave reactor) (реактор на бягаща вълна). Известна като идея още от 50-те, "конструкцията" на този тип ядрен реактор обединява в едно обогатяване на горивото и произвеждането на топлина. Схемата на ядреният реактор е така замислена, че малка част от енергията, произвеждана от реактора отива за производство на гориво, а останалата се консумира от класическите парни турбини, които въртят електрически генератор, който пък произвежда енергията.