Сериозни съкращения на персонала в системата на Булгартабак ще бъдат извършени скоро, обяви официално на пресконференция изпълнителният директор на Холдинга Христо Лачев.

Той не се ангажира със срокове, защото все още текат преговори със синдикатите в дружествата.

Най-засегнато от съкращенията ще бъде дружеството в Благоевград, което е най-голямото и и най-многочисленото, стана ясно днес.

Причината е в тенденцията към снижаване на печалбата през деветмесечието на тази година, като там факторите са обективни- снижаване обема на продажби и структурата на акциза, уточни Лачев.

При реализирането на тези непопулярни мерки ще успеем да запазим пазарния си дял и да повишим конкурентноспособността си, категоричен беше изпълнителният директор.

1250 души работят във фабриката в Благоевград. Общо в системата на холдинга са около 2700.

За да има ефективност, трябва около 300 души да произвеждат 10 000 тона цигари  годишно, представи анализа Лачев.

Не можем да правим компромиси в тази посока, защото от 1 януари сме в ЕС, а там тези цифри са работещи, каза той.

За сравнение в момента  в Благоевград 1250 души изработват 11-12000 тона цигари, годишно. В София 450 души изработват 5-6000 тона.

В Западноевропейски фабрики, където експерти на Булгартабак са били на посещение, тези цифри са твърде различни. В Германия и Австрия  800 души изработват по 30 000 тона цигари годишно.

Има предприятия, където 300 души правят 13 000 тона или 700 души - 50 000 тона.

Твърде далеч сме от тези стандарти и трябва да направим възможното, за да влезем в крак с европейските стандарти, заяви Лачев.

Категорично възможността да бъдат намалени заплатите на работещите в системата, за сметка на спасяването на работни места, не е ефективна, казаха от дружеството.

При средна заплата в Благоевград 1500 лв, всеки лев е заслужен, няма да ощетяваме тези хора, защото те имат опит от по минимум 6 години, минали са през скъпо обучение и са в наша полза, заключи Лачев.