Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се анализира спешно поскъпването на някои продукти във връзка с великденските празници и да се търсят мерки и решения.

Непосредствено преди да отлети за Катар министър-председателят е разпоредил на министрите на земеделието, икономиката и финансите в петък да направят анализ на пазара заради цените на яйцата и ако се окаже, че има спекула да се предприемат съответни мерки.

Това каза земеделският министър Мирослав Найденов след днешното правителствено заседание, цитиран от репортер на Nedws.bg.

През последните дни цената на яйцата скочи до над 40 стотинки за брой в търговската мрежа, а днес месопреработватели обявиха, че се очаква цената на агнешкото месо за Великден достигна до 15 лева за килограм. Очаква се и поскъпване с 20 процента на свинското месо, а хлебопроизводители съобщиха, че цената на хляба вече е по-висока с 5 стотинки. От Сдружението на производителите на растителни масла също предупредиха за скок на цената на олиото.

Министърът на земеделието допълни, че не бива производителите да бъдат обвинявани директно. "Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата", каза той. По думите му, ако производителите необосновано вдигат цените, използвайки наближаващия празник, ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии.

"Трябва да се сложи точка, ако вината е в производителите. Ако е някъде по търговската верига на доставчици, търговци, големи търговски вериги, има други институции, които трябва да следят тези процеси", категоричен бе Найденов.

Земеделският министър също е включен в българската делегация, която ще посети Катар. На правителственото заседание е одобрен проектът за междуправителствен меморандум за разбирателство между България и Катар в областта на земеделието, животновъдството и риболова, съобщи още Найденов и добави, че в момента в Катар има голямо агроизложение, където България участва с няколко щанда.