С 50 гласа „за", 4 "против" и 2 „въздържал се" общинските съветници прехвърлиха безвъзмездно акциите от капитала на „Топлофикация София" на държавата, съобщи news.bg. 

Преди гласуването кметът Бойко Борисов напусна заседанието и каза пред журналисти, че очаква този резултат.
Те през цялото време са шикалкавили, за да ни вкарат в това решение", каза Борисов за представителите на държавата.

Това трябва да стане, за да спре държавата да рекетира софиянци, коментира още Борисов по време на дебатите в Столична община.

Правим огромен подарък", каза кметът и подчерта, че държавата е целяла това да се случи още месец август.

„За поведението на Петър Димитров, който си замина по Аржентина и Бразилия да се пече и остави „Топлофикация - София", господин Кисьов даде най-точно определение - Рекет от страна на държавата, махленски рекет", коментира още Бойко Борисов.

Борисов изтъкна, че общината е поела всички ангажименти:
„Отделихме 55 милиона да платим на „Булгаргаз", взехме решение за когерационните мощности, лично говорих с еврокомисаря в Брюксел да ни направят необходимата процедура да не се приема това за държана помощ; господни Желязков беше в Лондон и говори с банките кредиторки, които се съгласиха да работят само с общината и да предприемем следващите мерки, за да работи парното."

Борисов подчерта, че държавата не се е явила на общото събрание и е изпратила на общината - "заедно  с рекетьорското писмо от Булгаргаз, че ни спира газта" - предложение общината да й прехвърли безвъзмездно всички акции.

При това положение няма повече да се борим с държавата, подчерта Борисов. Той изтъкна още, че е положил всички необходими усилия, че е искал среща с премиера, че писмено са му изпратили предложенията на общината.

Той си чати чата и изобщо не го занимават проблемите на държавата", коментира Борисов вчерашната реакция на премиера.