Според тримесечният доклад на Британската банка, обществото се притеснява повече в момента от покачването на лихвените нива, отколкото през всеки един момент от изминалите две години. Около 65% от отговорилите на запитването проведено през август, очакват Британската национална банка да покачи лихвеното си ниво през следващите 12 месеца до най-високите стойности от август 2004 г.

Отговорите са получени след като банката на Острова покачи лихвеното си ниво до 4.75% миналия месец. Въпреки растящата възможност за покачване на лихвеното ниво във Великобритания, обществеността смята, че банката няма да успее да поддържа инфлацията под 2.5%. Припомняме, че банката е заложила таргет ниво на инфлацията от 2.0%.

Този доклад ще се разглежда като сериозен довод в полза на ново вдигане на лихвеното ниво през ноември. Това движение е широко очаквано от финансовите пазари и анализаторите.

Докладът на банката прогнозира инфлационно ниво от 2.8% през първите три месеца на 2007 г., като алтернативния индекс на цените на дребно, който включва и цената на имотите, да се покачи до 4.1%.