Няма скандал с обществената поръчка за изработването на български щанд за големите международни туристически изложения в Лондон, Берлин, Москва и Киев, заявиха от Държавната агенция по туризма.

Оттам уточниха, че процедурата е била прозрачна, в комисията по избора е имало представител на туристическия бранш и нито една от 4-те фирми участнички не е обжалвала резултата от избора на изпълнителя на поръчката.

Избраната оферта на фирмата „Нойзи Дизайн и реклама" е най-конкурентната и в най-малка степен натоварва държавния бюджет, твърдят от ДАТ във връзка с писмото на депутата Мария Капон за нередности в обществената поръчка, с което тя алармира премиера и председателя на Народното събрание.

Според Държавната агенция по туризъм на фирма „Нойзи Дизайн и реклама" ООД е наложена неустойка в размер не на посочените в писмото 44 000 лв., а за 59 000 лв. без ДДС за неточно изпълнение на сключения договор.

Прекратената обществена поръчка е на стойност 581 000 лв. без ДДС и е за изграждане на четири едноетажни щанда в Берлин, Москва, Киев и Лондон, на обща площ от 1030 кв.м. и средна цена от 564 лв. за кв.м..

Разликата с новата поръчка за 848 352 лв. е почти двойната площ 2110 кв.м  и средна по-ниска цена 402 лв.за кв.м. за седем изложения - три двуетажни щанда в Берлин, Москва и Лондон и четири едноетажни в Щутгарт, Мадрид, Киев и Москва.

Видно е, че в новата оферта за по-голяма площ е посочена много по-ниска цена на кв.м. и резонно ДАТ избра най-евтиното предложение, за да не натоварва бюджета, информират от пресцентъра на агенцията.

От ДАТ посочват, че достатъчна референция за фирмата изпълнител на българския щанд е фактът, че "Нойзи Дизайн и реклама" изгражда националните щандове на Русия, Украйна и щанда на Московската администрация.