Само преди четири седмици директорът на банката Йозеф Акерман разчиташе на печалба за тримесечието от едва €1.4 млрд. Заради положителни данъчни ефекти счетоводната печалба на „Дойче банк" е с 31% по-висока от периода на предходната година и възлиза на €1.62 млрд.

Най-голямата банка на Германия Deutsche Bank AG обаче постига печалбата си, като данъчни кредити и приходи от продажба на активи уравновесяват загуба за инвестиционното банкиране, първа от пет години, посочва агенция Bloomberg.

С помощта на счетоводството и с ловко портфейлно управление Акерман се погрижи да не добави с червени цифри паника в и без това изнервения финансов свят.

Печалбите от данъчна промяна в Германия и от продажбата на активи в САЩ смекчиха въздействието на отписани € 2.16 млрд., свързани със заразата на вторичната ипотека в САЩ. Инвестиционното банкиране загуби за тримесечието 179 млн. евро, признаха на уеб сайта на компанията.

Можеше да бъде и много по-зле. UBS, по активи най-голямата европейска банка, вчера каза, че €4.7 млрд. активи трябва да се забравят, като през четвъртото тримесечие са възможни и още отписвания. А и шефът на Merrill Lynch Стан О'Нийл съвсем скоро бе освободен след рекордна загуба.

Тази година акциите на Deutsche Bank спаднаха с 12%, сравнено с 9.1% спад в банковия  индекс на  Bloomberg с 63 компании. Акциите на банката се търгуват при 7.96 пъти стойността на очакваната печалба, което е четвъртото отдолу нагоре представяне сред 50 сходни по пазарна стойност финансови компании.

Резултатът за тримесечието бе по-добър от очакванията на германския пазар. Акерман заяви цел за печалба преди данъци за следващата година от €8.4 млрд. - „приемайки, че пазарите функционират нормално.