Утре дискутират проблемите свързани с приватизацията на „Бояна филм", съобщиха от пресцентъра на компанията.

Специалната пресконференция ще се проведе в пресклуба на БТА, като темата на дискусията ще бъде: „Договорът за приватизация на киноцентъра - голямата измама".

Припомняме, че на 24 януари тази година Агенцията за приватизация и Ню Имидж България ЕООД подписаха договор за приватизацията на „Бояна филм" ЕАД на стойност 6.25 млн. евро.

От страна на американската компания е поет ангажимент за продуциране на два български филма годишно, от договора за приватизация на Киноцентъра, става ясно, че в такова условие нефигурира, съобщават от „Бояна филм".

Записаното в договора задължение на купувача Ню Имидж България ЕООД е за срок от 5 години, чрез акционерното си участие в дружеството, да осигури самостоятелно или съвместно с български и/или чужди продуценти, участие в продуцирането на не по-малко от 2 български пълнометражни игрални филма и не по-малко от 20 минути анимация на година.

От текста на договора става ясно, че дори не е лимитиран минималния размер за копродуцентско участие. По този начин ръцете на Ню Имидж България са развързани и им се дава възможност дори с 1000 лева подпомагане на български филм да отчетат пред Агенцията за следприватизационен контрол изпълнение на поетите ангажименти, се посочва в становище на Киноцентъра.

Купувачът също се задължава за срок от 3 години да извърши инвестиции в размер не по-малко от 15.6 млн. евро., като от тях не по-малко 11.4 млн. евро трябва да бъдат направени още през първата година. В рамките на този срок американската компания се задължава да оказва съдействие на българската национална филмотека.

30% от капитала на Бояна филм са включени в списъка на търговските дружества при приватизацията, за които се допуска плащане с непарични платежни средства.