Петдесет милиона лева са заделени от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за зимно почистване на републиканската пътна мрежа, съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

„Но дори да има надхвърляне на този бюджет, Пътната агенция ще осигури допълнителни средства. Общо 28 специализирани фирми ще почистват 20 хиляди километра републикански пътища", обясни шефът на агенцията Лазар Лазаров, цитиран от БНР.

Традиционно зимната поддръжка на пътищата започва след 1 ноември. Всеки областен център има фирма, която се грижи за поддържането на пътната обстановка. До започване на зимното почистване, всички пътища, които в момента се ремонтират ще бъдат отворени:

"Накрая сме на голяма част от ремонтите. Там, където има възможност, предполагам, че до следващата седмица ремонтите ще приключат. Очакваме и по-хубаво време, така че нямаме притеснения в това отношение", обясни Лазаров.

Подготовка се прави в цялата страна, независимо в какъв регион се намира участъкът. Най-трудни са планинските и то основно в Родопите и Стара планина. В равнините терени да бъдат поставени снегозащитни съоръжения, които да ограничат снегонавяванията по пътното платно.