Дружеството със специална инвестиционна цел Люк АДСИЦ планира да изгради търговски център във Варна, който да бъде въведен в експлоатация през юли 2008 година, стана ясно от предоставения на Българска фондова борса регистрационен документ.

Инвестициите необходими за реализирането на проекта се оценяват на близо 9 млн. евро, което представлява около 346 евро на кв. м.

От компанията планират да финансират своето начинание със собствени и заемни средства.

Към момента дружеството, секюритизиращо недвижима собственост разполага с капитал в размер на 500 хил. лв., като до края на октомври тази година се планира, той да бъде увеличен до сумата от 2 млн. лв., а по-късно и до 3 млн. лв.

Заемните средства ще бъдат набрани чрез банков кредит в размер на 14.6 млн. лв., който ще бъде със срок до 3 години и прогнозиранта годишна лихва от 7%.

Новият търговски център ще бъде изграден на обща разгърната застроена площ (РЗП) от около 26 000 кв. м., от които 18 200 кв. м. са предвидени за магазини, 1 300 кв. м. - за заведения и 6 500 кв. м. за общи площи, става ясно от регистрационния документ.

Очакваната първоначална заетост на площите в търговския център се оценява на около 50% за магазините и 100% на заведенията, се пише още в документа.

От компанията прогнозират приходи съответно от 5.42 млн. лв. и 14.68 млн. лв. за 2008 и 2009 г., като финансовият резултат за двете години се очаква да бъде положителен, респективно от 3.45 млн. лв. и 11.77 млн. лв.

Компанията разполага с обслужващо дружество АТ Инженеринг 2000 ООД, което ще предлага недвижимите имоти, което ще получава 10% от общите приходи от наеми като възнаграждение. Прогнозата е направена предвид допускането, че за даден обект наемателите ще остават непроменени средно за около 2 години.

Основен акционер в дружеството е управителят на "Мото-Пфое" ЕООД Карл - Хайнц Ханс Хуго Валтер Пфое, притежаващ дял от 50%.
Останалите акционери са инвестиционното дружество Елана Високодоходен фонд АД с 30 на сто от капитала и други физически лица.