"Впечатлен съм от работата на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Резултатите показват, че е изградена основата на модерна, ефективна и прозрачна администрация в България и в бъдеще просто трябва да се запази тази посока на реформи."

Това каза Клод Шен, генерален директор на Генерална дирекция "Персонал и администрация" на Европейската комисия, при срещата си с министър Николай Василев и неговия екип днес.

На срещата министър Василев представи мащабните обучения по информационни технологии, чужди езици и професионална етика за служители от държавната администрация, които през 2006 г. бяха един от приоритетите на МДААР, и обясни, че през следващата година министерството ще продължи с такива курсове, но и ще разработи повече обучения по комуникационни умения и добро обслужване.

Клод Шен отбеляза, че високата квалификация на служителите е основна предпоставка за добро управление и изрази задоволство, че министерството осъзнава това, разработвайки своите програми. Той подчерта също, че за успешното усвояване на европейските фондове на България й е необходима именно способна и ефективна администрация.

Ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис, който също присъства на срещата, допълни, че с фокусирането върху обученията, развитието на електронното правителство и подобряването на обслужването МДААР помага за изграждането на администрация, отговаряща на европейските стандарти.

„Важно е, че МДААР осъзнава важността на обученията за повишаване на квалификацията на служителите, с което българското правителство демонстрира поет ангажимент към качеството", допълни още той.

Министър Василев благодари на Европейската комисия и на Делегацията на ЕК у нас за подкрепата, която са оказвали на страната ни в процеса на подготовка за членство в ЕС и за реализацията на необходимите реформи, което доведе до успешни резултати за България.

На срещата бяха обсъдени още въпроси относно възможностите за български граждани да намерят професионална реализация чрез работа и стаж в европейските институции.

Министър Василев подчерта, че МДААР ще положи усилия повече българи, кандидатстващи за работа там, да се представят успешно. Той отправи молба към своите гости през следващата година да се увеличи и броят на българските държавни служители, които на разменни начала ще могат да стажуват в ЕК.

Министър Василев представи пред своите гости резултатите от централизирания конкурс за младши експерти и им разказа за ежегодните стажантски инициативи програма „Българската мечта" и форум „Кариери"

Той отправи покана към г-н Шен през следващата година ЕК да се включи в програмата на МДААР за студентски стажове „Българската мечта", така че някои от най-добрите български студенти да имат възможност да придобият опит и знания в европейските институции.

Г-н Шен приветства и идеята на министър Василев в следващото издание на форум „Кариери" през пролетта на 2007 г. ЕК да има свой щанд, на който всеки да може да се запознае с възможностите за работа и стаж там.

В края на срещата министър Василев предостави на Клод Шен и на Майкъл Хъмфрис възможността да връчат на директорите на дирекции от МДААР специално изработените с логото и слогана на държавната администрация електронни подписи. До края на годината МДААР ще предостави на всички административни структури в страната общо 2150 електронни подписа.