Приходите от екологичен туризмът у нас са по-малко от 10 процента от всички приходи от туризъм в страната през 2006 г., стана ясно по време на организирана от УНСС днес кръгла маса за развитието на туризма в България.

Причина за това е, че този сегмент от пазара е все още не достатъчно добре развит, въпреки че разполага с голям потенциал за растеж и може да привлича много платежоспособни туристи в страната, съобщиха представителите на МОСВ.

Подкрепянето на НАТУРА 2000, която представлява механизъм за съхраняване на природата, се превръща в капитал за развитието на екологичния туризъм в страната, каза още министърът.

Наскоро имахме среща в с туроператори, които предлагат екологичен туризъм и те споделиха, че водят у нас туристи, които идват да видят цъфналата рилска иглика и плащат за това по 2000 евро, каза министър Чакъров.

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова, потвърди това и призова да се използва целият потенциал на природата ни, която е уникална.

У нас например има 35 вида птици, които отдавна са изчезнали в Европа и се срещат само тук, това е богатство, което може да ни носи приходи, каза още Соколова.