Европейските индекси започнаха деня слабо. FTSE 100 отвори с 0.6 пункта намаление спрямо петък заради острия спад на американските и азиатските пазари след като цената на суровия петрол достигна нови рекорди.

Петък беше най-лошия ден за американския DJI за последните 15 месеца.

Повишаването на цената на петрола и спада на долара се отрази и на азиатските пазари. Широкият индекс N225 загуби повече от 2%.

Проучване за доверието на потребителите на Британския консорциум за продажбите на дребно (BRC), публикувано днес, показва, че повишаването на цените на потребителските стоки и спада на цените на собствеността са довели до рекордно ниски нива на доверието към икономиката на Острова. 65% от потребителите смятат, че страната им е в рецесия, а 34% предвиждат глобална рецесия през следващите 12 месеца.

Според високопоставен източник от британското правителство руският газов гигант Газпром не трябва да изкупува акциите на руското поделение на BP. А ако акционерите на TNK-BP не пожелаят да продават, това може да доведе до ново влошаване на взаимоотношенията между двете държави.

А данните от днешния доклад за индексите на производствените цени във Великобритания се оказаха по-лоши от очакваното. При прогнозирано повишение от 7.9% на цените на индустриалните стоки на изхода на годишна база, докладът показа 8.9% нарастване. Индексът за цените на входа показва повишение с 27.6% на годишна база при прогнозирани 23.8%.

На месечна база повишението на цените на изхода е 1.6% при прогнозирани 0.8%, а на входа 3.8% при прогнозирани 2.6%.

Това показва намаление на планираните печалби на компаниите в индустриалното производство на Острова и неизбежно ще се отрази на инфлационните очаквания за тази година.

Въпреки това негативният резултат от публикуването на доклада върху борсовата търговия на Острова беше сравнително слаб.

FTSE 100 се движеше около нивото от петък, като в края на деня отбеляза спад с 0.62% до 5 870.40 пункта. Непосредствено след доклада за индекса на производствените цени от сутринта също имаше спад до 5 888.1, който беше временно преодолян.

След спада на индекса повечето от инвеститорите се насочиха към акциите на нефтодобивните и енергийните компании, както и на British American Tobacco PLC, която реализира много добри продажби в Източна Европа и на азиатските пазари.

Акциите на British American Tobacco днес достигнаха 1 888 пенса, като в края на деня се търгуваха на ниво от 1 856 пенса за акция, което е с 0.22% по-високо от нивото в края на търговията вчера.

BP отчете сериозен ръст въпреки разследването на московската прокуратура срещу руското й дружество със смесено участие TNK-BP. В два часа българско време акциите на британската компания бяха достигнали 599.5 пенса, и завършиха деня на нива от 597 пенса или с 2.8% повече от вчера.

Royal Dutch Shell Plc също поскъпна, като в момента на приключване на борсовата търговия се търгуваше около 2 096 пенса за акция или с 2% повече от вчера.

За компаниите Cable & Wireless и Johnson Matthey включени във FTSE 100, сряда е последният ден, след който новите акционери няма да имат право на предстоящия за плащане дивидент. Вероятно това ще доведе до спад на индекса с 0.7%

Френският CAC 40 отбеляза ръст с 0.08% до 4 799.38 пункта, като най-високата му стойност за деня беше 4 821.19.

Причина за нарастването са най-вече компаниите в енергийния сектор, които отново се почувстваха сигурни в растежа на печалбите си след скока на цената на петрола от петък.

Акциите на Gaz de France SA качиха 3.6% и достигнаха 44.56 евро за акция спрямо 44.01 евро вчера. Най-вероятно до края на седмицата покачването ще продължи.

Германският DAX също отбеляза ръст спрямо петък като достигна 6 837.26 пункта, а в края на деня се деня достигна ниво от 6 815.63 пункта или с 0.17% повече от петък.

Причината отново са компаниите в енергийния сектор. Най-висок ръст отбеляза вторият по големина енергиен концерн в страната RWE, от който съобщиха, че са открили ново находище на природен газ в делтата на река Нил в района на концесията им в северен Ел Амрия. Находището съдържа плиоценски газ с два хоризонта с дебелина около 19 метра. От концерна заявиха, че вероятно в близост има още неоткрити газови находища.

Акциите на концерна достигнаха 83.51 евро като в края на борсовата търговия се котираха за 83.10 евро или с 2.34% повече спрямо стойността им от петък- 81.20 евро за акция.

Като цяло европейските пазари са в очакване на днешното изказване на директора на ЕЦБ Жан Клод Трише.