Германската енергийна компания Eon намери богат бизнеспартньор, пише „Ханделсблат".  Компанията ще си партнира с една от държавните инвестиционни дружества на Обединените арабски емирства - Masdar, в областта на възобновяемите източници. По информация на „Ханделсблат" от Абу Даби „Маздар"  е заинтересована от основаването на съвместно дружество.

Като първа стъпка арабите ще участват в проекта „London Array" за изграждането на най-големия вятърен парк на британския бряг. В съвместното дружество Masdar ще държи 20 на сто от акциите, Eon редуцира участието си до 30 на сто, останалите 50 на сто от книжата ще бъдат притежание на датската Dong.

За размера на инвестициите двете компании не изнесоха данни, експерти от бранша твърдят, че те ще са в размер на 3,2 милиарда евро. Делът в инвестициите на Eon  се оценява на 750 милиона пфунда. Очаква се арабската фирма да инвестира 500 милиона пфунда.  

Бизнеспартньорите възнамеряват да инсталират 270 турбини на Темза с мощност 1 000 мегавата. Те ще могат да осигуряват ток на 750 хиляди домакинства. До 2012 година трябва да са готови две трети от съоръженията. Eon и Masdar искат да участват в бума на развитие на възобновяемите източници. Германската компания вече има вятърни паркове в САЩ и Испания и е започнала такива проекти във Великобритания и Германия.