Комисията по енергетика на ЕС разполага само с временни резултати от стрес-тестовете на европейските ядрени централи, съобщи "Ройтерс". Марлене Холцнер, говорител на комисар по енергетиката на ЕС Гюнтер Йотингер, каза че те трябва да обхванат възможно най-голям кръг от евентуални рискове за ядрените централи.

ЕС разпореди стрес-тестове на ядрени централи след бедствието в АЕЦ "Фукушима" в Япония през март, като те започнаха през юни.

На стрес-тестове бяха подложени спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", работещите 1000-мегаватови 5-ти и 6-ти блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Заключението е, че АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия. Проверката на АЕЦ "Белене" бе извършена, защото Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат във втората ни атомна централа.

Докладът за резултатите от "стрес тестовете" за АЕЦ "Козлодуй" е представен в Агенцията за ядрено регулиране на 28 октомври, а за проекта за АЕЦ "Белене" - на 30 октомври.