Еврокомисията наложи рекордна глоба на производителя на софтуер Microsoft. Американският концерн ще трябва да заплати 899 милиона евро, тъй като е начислявал на конкурентите си несправедливо високи лицензионни такси за техническа информация, до октомври 2007.

Досега нито едно предприятие както Microsoft не е било санкционирано толкова сериозно от Брюксел. Миналата есен Европейската комисия наложи на компанията на Бил Гейтс глоба от 1,68 млрд. евро заедно с лихвите заради злоупотреба с водещото си положение на пазара.

Още снощи в специализираните медии бе изтекла информацията, че срещу концерна в сряда ще бъде издадена тежка присъда. Вината на Microsoft е, че на конкурентите са начислявани несъразмерни лицензионни такси за техническа информация и така е нарушено предишното решение със санкции на ЕС от 2004 година.

Тогава концернът трябваше да внесе 497 милиона евро в касите на Еврокомисията. Други 280 млн. евро глоби бяха наложени през юли 2006 г. след като се установи, че разпоредбата на Брюксел е останала без ефективен отговор.

От това време досега Microsoft трябваше да разкрие техническите подробности на другите производители, за да могат те да произвеждат съвместим софтуер за операционната система Windows. Според Комисията, до октомври 2007 г. Microsoft не се е съобразил с това задължаващо изискване.

Комисарят по конкуренцията на ЕС Нели Кроес е обяснила, че Microsoft е единственото предприятие от въвеждането на европейската политика по конкуренцията преди 50 години, което ще понесе парична глоба, тъй като не се е съобразило с разпореждане на Комисията. Комисарят се надява да сложи край на „тази мрачна глава от историята на нарушения на Microsoft", цитира я Spiegel.

Досега позицията на Microsoft бе, че въпросните технически данни могат да попаднат в лоши ръце и така да се подкопаят основите на пазара. Тази позиция години наред се бранеше с плащане на исканите глоби и с много противопоставяния с властите в Брюксел. Борбата на ЕК с Microsoft започна още през 1998 с оплакването на Sun Microsystems.

Миналата седмица като следствие на натиска от страна на антимонополистите в ЕС, компанията на Бил Гейтс обяви, че ще промени бизнес политиката си и ще направи свободен достъпа до своите компютърни програми за конкурентите. Но това не доведе до „помилване" от Брюксел, тъй като изказванията за бъдещето нямали никакво отношение с направените по-рано нарушения.