Български, италиански и немски активисти излязоха на протест пред парламента в Рим срещу италианската компания „ЕНЕЛ" заради намерението й да инвестира в проекта за нова атомна електроцентрала в България, съобщиха от bluelienk.net.

„Енел" е един от основните кандидати за стратегически инвеститор в проекта за строеж на новата атомна електроцентрала АЕЦ „Белене". Итаиланската компания е 30% държавна собственост и е известна с интереса си към възобновяемите енергийни източници. Въпреки този си имидж, „ЕНЕЛ" възнамерява да финансира изграждането на атомна електроцентрала.

На 8 ноември се навършват 20 години от референдума, с който Италия взе решение да стане свободна от ядрена енергия страна. 80% от гласувалите се обявяват против използването на атомна енергия в страната.

Въпреки тези нагласи, националната електрическа компания „Енел" се опитва да развива ядрена енергетика в Източна Европа. Това е начин Италия да се снабдява с евтина енергия, докато всички рискове и отпадъци остават извън пределите на страната, коментират от коалицията.

Годишнината от референдума бе повод екологични организации да протестират пред сградата на италианския парламент и пред италианските посолства в редица европейски държави. Италианските депутати показаха своята съпричастност, като поканиха част от активистите да представят позоцията си на пресконференция в сградата на Парламента. На българските активисти бе дадена възможността да говорят за опасностите на проекта „Белене" и участието на „Енел" в него.