JetFinance International, една от водещите български кредитни институции, днес бе купена от поделението за потребителско финансиране на BNP Paribas, съобщиха от компанията.

Купувачът Cetelem присъства в 29 страни в света, сред които Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Турция, Сърбия, Украйна и Русия.

Според изпълнителния директор на JetFinance International Елвин Гури, сделката ще позволи на неговата компания да продължи да се yтвърждава в областта на потребителското кредитиране в България. "Ръководството и служителите на JetFinance откриха отличен акционер в Cetelem".

JetFinance International е основана през 2001 година. В момента предлага услугите си в близо 3 600 магазина и има над 500 000 клиенти. Увеличението на обема на кредитите е над 60% през 2006 г. Компанията работи в над 150 населени места в страната и има 1,800 служители и представители. Отпуснатите до този момент кредити възлизат на 400 млн. лева.

През август 2006 г. компанията става първата специализирана финансова институция в България с кредитен рейтинг "В" (стабилен) от "Стандард енд Пуърс". През юли 2007 г. международната рейтингова компания повиши дългосрочния кредитен рейтинг на "В+".

Дистрибуторският модел на JetFinance е подобен на този, който Cetelem прилага в другите страни.

"Придобиването отразява силното желание на Celetem да развива своя бизнес в страни, които имат сериозен потенциал за растеж; досега това възлиза на около 15 % от нетния приход на компанията", е заявил Франсоа Вилрой дю Гало, председател и управляващ директор на Cetelem.

За BNP Paribas, която присъства в България от 1994 г., инвестицията се оценява като стратегическа

Предстои сделката да бъде одобрена от компетентните органи.