Спекулация, сензация или многозначителен факт? По информация на британския вестник Times, широко отразена в руската преса, руският газов монополист е водил преговори за покупката на американската медийна компания Dow Jones.

Източник от финансовите кръгове е казал за Times, че на 10ти юли международна компания от сектора нефт и газ е подала заявка в Комисията по борсите и ценните книжа в САЩ за придобиване на Dow Jones. Източникът твърди, че тази компания е руският Газпром.

За срокове, протичане и резултати от преговорите, може би състояли се между Газпром и Dow Jones, източникът не е съобщил нищо. От Газпром наричат подозренията за интерес към американския медиен пазар „слухове и спекулации".

Обаче американското финансово законодателство изисква от собствениците на компании, решили да продадат бизнеса си, да разкрият всичките кандидати. Dow Jones са посочили, че освен корпорацията на Мърдок е имало и няколко други предложения за продажба.

До последния ден акционерите на DJ са разглеждали алтернативите. Такива са били консорциум създаден от издателската къща  Pearsons и предложението на бизнесмена Бред Грипспен.

Сред „няколкото други предложения" е имало едно и от компанията „F", международна компания за нефт и газ, за която източникът на Times твърди, че е именно Газпром.

Медийните активи на Газпром се управляват от компанията „Газпроммедиа", която притежава телевизиите НТВ, ТНТ, радиостанцията „Ехото на Москва", няколко списания, няколко вестника, кинокомпания, рекламни компании, големи кина.  

В началото на август ръководството на Dow Jones съобщи, че избира като купувач News Corporation, информационната корпорация на медийния магнат Рупърт Мърдок. Мърдок предлага $5,6 милиарда. През октомври съглашението между фамилията Банкрофт и структурите на Рупърт Мърдок ще бъде изнесено на събрание на акционерите.

Според одобреното от съветите на директорите и на двете компании съглашение, акционерите получават по $60 за всяка акция от клас А и Б (67% премия). Според заявлението на Dow Jones, отделни членове на семейство Банкрофт, които държат 37% от акциите с право на глас, са гласували за одобряване на сделката.

В резултат от сделката информационната империя News Corporation ще контролира едно от най-влиятелните американски издания Wall Street Journal, което се издава от Dow Jones. В Русия в партньорство с Wall Street Journal се издава бизнес вестникът „Ведомости".

Западната преса коментира: Самият факт, че Газпром е излязъл с предложение за купуване на Dow Jones, говори за глобални амбиции не само на газовия монополист, а и на цяла Русия.

Участниците на пазара обаче са убедени, че медийната компания не би се съгласила на сделка с Газпром, дори и предложението на руснаците да беше много по-щедро от това на Мърдок - Газпром се приема за проводник на интересите на Кремъл. Настрана получаването на разрешение от американските регулативни органи.

Дори и на сделката с News Corp. не се гледа с особено добро око: журналистите се боят за редакционната си независимост. Известно е, че Мърдок обича да се намесва в работата на принадлежащите му медии. При това Мърдок залага на сензациите, а WSJ се отличават с умерен подход. В едно от интервютата си Мърдок бе казал, че може да осигури на журналистите от WSJ най-различни интересни новини за още 4 страници.

Затова страните са се договорили и за срокове на сключване на редакционно съглашение, предвиждащо организиране на специална комисия от пет члена, която ще следи за журналистическата и редакторската независимост на Dow Jones.