Германия засега остава против присъединяване на Румъния и България в Шенгенското пространство на свободно движение на хора в Европейския съюз, заяви днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер. "Двете правителства си дадоха много труд да изпълнят техническите условия (за присъединяването им) към Шенген. Това заслужава похвала", каза той пред журналисти по повод неофициалната среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Успоредно с това има неизпълнени задължения и критики по отношение на съдебната система и корупцията в тези страни, добави той. Според Де Мезиер е важно техническите аспекти да се обвържат с политическите въпроси, които повдига състоянието на съдебната система и корупцията. След това ще трябва да вземем общо решение, добави той на пресконференция в Гьодьольо, близо до Будапеща.

Министърът повтори общата френско-германска позиция, която определя като преждевременно присъединяването на България и Румъния към европейското пространство без вътрешни граници, обхващащо 25 страни членки. Шансовете на София и Букурещ да влязат в Шенген през март тази година се изпариха след резервите, изразени от Германия и Франция.

Встъпването на дадена страна в Шенгенското пространство трябва да има одобрението на всички останали страни членки, така че резервите на Париж и Берлин на практика имат силата на вето.

Унгария, която е ротационен председател на ЕС през първото полугодие на тази година, гледа благосклонно на присъединяването на България и Румъния към Шенген, ако те успеят да отговорят на техническите изисквания.
Вчера унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер заяви, че Румъния е по-добре подготвена от южната си съседка.