Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 7 000 лв., на "Оргахим" АД за нелоялна конкуренция.

Производството е образувано по молба на "Лакпром" АД, Световрачане - конкурентен производител на латексова боя за вътрешно боядисване.

Молбата е относно разпространената от Оргахим рекламна брошура през юли 2005 г., в която са съпоставени вододисперсионна боя "Дисповит" - произведена от "Лакпром", "Леко Интерин" - продукт на "Оргахим" и латексна боя - производство на Мегахим АД.

Събраните доказателства сочат, че резултатите от представения сравнителен анализ не отговарят на действителните характеристики на продуктите. Нещо повече, "Оргахим" е инициирала и възложила анализа на трите основни марки латекс на "Булгарконтрола" АД, а не обратно както се твърди в рекламната брошура.

КЗК счита, че действията на "Оргахим" АД противоречат на добросъвестната търговска практика и целят да увредят доброто име на "Лакпром" АД, като омаловажат качествата на предлаганата от него стока.