Globul и „Вивател" подписаха днес приетата на 22 декември 2006 г. от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) процедура за преносимост на номерата в мобилните мрежи.

Документът бе подписан на среща, инициирана от Globul, на която бяха поканени представители на „Мобилтел" и „Вивател", и която е имала за цел да осигури възможност за стартиране на услугата като обща воля на трите мобилни оператора и в изпълнение на директива на Европейския съюз, съобщават организаторите.

Приета от КРС и подписана от Globul и „Вивател" процедура за въвеждане на преносимост на мобилните номера не може да влезе в сила, докато не бъде подписана и от трите оператора.

Представители на „Мобилтел" не са присъствали на срещата без предварително обявена причина.

Според Globul, обосноваването на забавянето от страна на „Мобилтел" на въвеждането на процедурата  с аргумента, че такова закъснение се е наблюдавало и в други държави от ЕС, би могло да се тълкува единствено като несъстоятелно оправдание за липсата на готовност или желание.

Припомняме, че КРС определи като крайна дата да подписване на процедурата за преносимостта на GSM-номерата 10 януари 2007 г.