Днес започва годишният форум на Европейската инвестиционна банка.

Домакин ще бъде Атина, а лайтмотивът тази година е " Югоизточна Европа- динамичният регион".

Форумът ще събере представители на правителствата на страните членки на ЕС, на банки и финансови институции, както и журналисти от международни медии. Очаква се за събитието да пристигнат повече от 400 участници.

Форумът през 2006 ще фокусира вниманието си върху въпроса как политическата и икономическата интеграция на региона ще доведе до икономическата стабилност  и растеж на страните от този район, за да могат те да се демократизират и просперират още повече.

Ще се дискутират и най-добрите начини за ЕС да осигури нови механизми за този процес и дали политическите лидери и бизнес общностите могат да допринесат за по-доброто сътрудничество и интеграция с ЕС.

Търговията и ефективната инфраструктура са ключът към икономически растеж и динамика на процесите в страните от този регион. Затова акцентът ще е върху международните инвестиции и услуги, включително достъпът до финансиране на публичното и частно предприемачество.

Форумът ще бъде открит от Георгиус Алогоскуфис, министър на финансите на Гърция. Доклад по набелязаните по-горе теми ще има и еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Възможностите за бъдещи проекти на ЕИБ ще се фокусират върху новите страни членки от 2004 и върху предстоящите от 2007 - България и Румъния, които са ядрото на Югоизточния регион на ЕС.