Президентът на Гърция Каролос Папуляс пристига на тридневно държавно посещение в България по покана на президента Георги Първанов.

Първанов и Папуляс ще участват в откриването на българско-гръцки бизнес форум

По време на визитата на президента на Гърция ще бъдат обсъдени двустранните отношения и ще бъдат потърсени нови форми на сътрудничество в контекста на пълноправното членство на страната ни в ЕС.

Ще бъдат разменени мнения за развитието на ЕС, за дебата по конституционния проект, за общата енергийна политика, по регионални инициативи и въпроси, свързани с Югоизточна Европа.

За първите шест месеца на 2005 г. търговският стокообмен между България и Гърция е милиард и 70 милиона долара.

Според данните за 2004 г. Гърция е на второ място сред търговските партньори на България в Югоизточна Европа (след Турция), на трето място - сред страните от ЕС (след Германия и Италия), и на пето място във външнотърговския стокообмен на страната ни.

Според класацията на Българската агенция за инвестиции от 1 февруари т.г., за периода 1992-2006 г. Гърция е на трето място по инвестиции у нас след Австрия и Холандия.

Преките гръцки инвестиции у нас са милиард и 257 милиона долара за периода 1992-2005 година.

Гърция е на първо място по брой на туристите в България за 2004 година. Страната ни е била посетена от 707 453 гръцки туристи. За този период 560 202 български туристи са били в Гърция.