В момента в газовото хранилище в Чирен има 430 млн. куб. метра газ, а до края на октомври се очаква те да достигнат 460 млн. куб. м, предаде агенция БГНЕС. Целият обем на хранилището е 550 млн. куб. м.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов заяви, че България се нуждае от всякакви мощности, които ще ни утвърдят като газоразпределителен център на Балканите. В същото време той направи важната уговорка, че всички мощности, които се изграждат, трябва да бъдат икономически изгодни.

Той обясни, че проектът за двойното увеличаване на капацитета на газовото хранилище в Чирен, е изключително скъп и ще струва над 200 млн. евро. Гегов допълни, че са направени опити за намиране на европейско финансиране и буквално преди около 10 дни ЕК е включила този проект заедно с газоразпределителната ни мрежа в групата проекти с приоритетно значение.

За момента върви процедурата за 3D сеизмика - това е едно от най-важните изследвания преди да се вземе окончателното инвестиционно решение за двойното увеличение на капацитета на хранилището в Чирен. Затова са спечелени от ЕК 3,8 млн. евро.

„ЕК разбира, че Чирен и нашата газопреносна система са важни за региона от гледна точка на неговото снабдяване с природен газ", подчерта Георги Гегов. Той показа на място извършените сондажи. Първата сонда струва 5 млн. евро, ще бъде пробита и втора, която ще струва също толкова.