В сряда УолтДисни стана първото филмово студио в Холивуд, което спря да излъчва сцени с тютюнопушене, подчертавайки, че подобни фрагменти няма да съществуват във филмите, носещи това наименование.

Ходът на Дисни е последният удар, който Холувуд се понесе, след като преди няколко седмици американската кино асоциация, която се занимава с категоризиране на филми, съобщи, че ще взема в предвид и тютюнопушенето наред с фактори като насилие и сексуални сцени при категоризиране на филмите.

В писмо до председателя на комитета по телекомуникации и интернет, изпълнителният директор на Дисни, Боб Игър съобщи, че компанията не насърчава също и излъчване на сцени с тютюнопушене във филми снимани от другите й студия Мирамакс и Тъчстоун, които са насочени основно към възрастната аудитория.

Дисни планира за в бъдеще  да поставя предупредителни надписи върху своите DVD с филми, в които има сцени на тютюнопушене и отбеляза, че излъчването на реклами против тютюнопушенето от други кино компании би имало положителен ефект.

Ходът на Дисни, който последва промяната в политиката на американската кино асоциация, сочи че дългогодишната афера между Холивуд и цигарената индустрия е към своя край.

Новата политика на Дисни е част от по-широката стратегия, която компанията предприема , за да подтикне към здравословен  начин на живот. Компанията успя да премахне храните богати на мазнини от своите тематични паркове и наскоро взе решение да не подновява 10 годишния договор, който бе сключила с Маконалдс.

Интересно е да се отбележи, че Дисни разрешава името и героите й да  бъдат отпечатвани само върху продукти, които отговарят на стандартите за калории, мазнини и захар.