Министърът на земеделието Валери Цветанов се срещна с еврокомисаря за риболова и морските въпроси Джо Борг. Двамата обсъдиха въпроса за защита на интереса на българските рибари по отношение на улова на калкан, съобщава Дарик.

Сега определената квота от Европейската комисия за България е 50 тона годишно, което се смята за неотговарящо на капацитета на българските рибари за улов на този вид риба. Борбата сега е за защита на интересите на българските рибари през 2009 г.

Румъния също има квота от 50 тона, но тя не е и не може да бъде изпълнена. Трябваше да наредя предоговаряне на квотите за улов на калкан още на 12 септември, тъй като възможностите у нас са много по-големи, заяви за БТА министър Валери Цветанов след срещата.

Уточнено бе какво трябва сега да направи България и веднага започваме работа за преодоляването на проблема, каза той.

В оставащите дни трябва да се свърши много работа, по-специално в Агенцията по рибарство и аквакултури.

Независимо от това, което излиза през последните два-три дена, изразявам определен оптимизъм, че ще успеем да отворим оперативната програма, добави министър Валери Цветанов.

Пред Money.bg Димитър Димитров от Агенцията за рибарство и аквакултури, заяви че това, което иска страната са квоти за 100 тона риба, така както е било досега, но разпределението на квотите между България и Румъния да бъде в полза на нашата страна. 

Припомняме, преди дни стана ясно, че се налага пълна забрана за 10 години за улов на есетрови риби в Дунав и Черно море. Решението е било взето на работна среща между ръководствата на изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и Румъния в Гюргево.

Ще бъде забранен също и уловът на калкан в Черно море. Причина за крайните мерки е опазване на рибното богатство в Черно море и река Дунав.

На срещата е била приета и съвместна програма за сътрудничество между териториалните български и румънски звена на река Дунав, които имат задължения за опазване на видовете.

През последните години в магазините във Варна калканът се преврна в една от най-масовите риби. Цената му е около 13 и 22 лв. за килограм, като цената се определя от размера на рибата.