"Не е вярно, че заплатите не растат, а икономиката - да". От 2009 до 2014 г. заплатата е нараснала с 35%, отчитайки инфлацията, а икономиката - с 13%. Тоест, ръстът на заплатите е три пъти над този на икономиката, заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова телевизия.

Експертът коментира по този начин интервюто със социалния министър Ивайло Калфин в „Здравей, България" преди няколко дни. В него въцепремиерът обясни защо у нас заплатите не растат.

Във връзка с нивото на заплатите у нас, Калфин подчерта: „Дори когато икономиката върви, заплатите не се увеличават толкова при нас. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда. Дупките основно са в средно квалифицираната част - майсторите - тези, които не са със задължително образование".

"Не искам държавата да се меси във фиксирането на нищо, защото ако погледнем кои са най-богатите държави, ще видим, че начело са страни, в които държавата се меси много малко, защото има индекс на икономическа свобода", обясни Каролев.

По думите му единственият източник на ръст на икономиката е увеличаване на спестяванията и инвестициите. А начинът да растат заплатите на хората е да сме по-производителни.