Transparency International е международна неправителствена организация, лидер в борбата срещу корупцията. Днес бяха оповестени резулатите от изследването за съставяне на индекс за предлагане на подкупи (Bribe Payers Index, BPI) за 2006 година, което е най-всеобхватното изследване в тази област до момента.

BPI разглежда склонността на компаниите от 30-те водещи страни-износители да дават подкупи в чужбина. Компаниите, развиващи дейност в най-богатите държави, като цяло се подреждат в горната половина на Индекса, но все още редовно плащат подкупи, особено в развиващите се икономики.

Компаниите, разположени в нововъзникващи експортни сили като Индия, Китай и Русия са сред най-лошите случаи. В случая с Китай и други нововъзникващи експортни държави, усилията за засилване на местните антикорупционнни дейности не са успели да се разпрострат върху международната им дейност.

Резултатите са получени от отговорите на повече от 11 000 бизнесмени в 125 държави, анкетирани в рамките на Изследване на възприятията на ръководители на компании за 2006 г. на Световния икономически форум. Стойност на Индекса 10 отчита липса на корупция, докато 0 означава, че корупцията е широко разпространена. Начело на класацията е Швейцария, но дори и нейният резултат от 7.8 е далеч от идеалния.

В долната част от Индекса на TI се намират Индия, Китай и Русия. Индия за пореден път отбелязва най-лошите резултати сред повечето региони и подгрупи. Китай е четвъртият най-голям износител в световен мащаб и се нарежда на предпоследно място в Индекса.

Със своето 27 място Турция се намира почти в дъното на класацията на BPI. Това е критичен резултат, с оглед желанието на страната да стане член на Европейския съюз.

Участниците в изследването от страните с нисък доход, например в Африка, определят френските и италианските компании като най-сериозните нарушители. "Чуждестранните компании, които дават подкупи, подкопават усилията на Африка срещу бедността", казва регионалният директор на Transparency International за Африка.

Посланието на Transparency International е ясно: може да има колебания в стойностите на Индекса, но реални победители няма.

Повече за индекса, както и официалния прес-релиз, може да се прочете на официалния уеб-сайт на неправителствената организация.