Вероятност за корупционна схема в АЕЦ "Козлодуй", създадена при доставките на ядрено гориво, разкрива бивш служител на централата, съобщава Дарик.

Според думите на Иван Котев, служител на централата, от 2004 година насам в Козлодуй може би се внася рециклирано, вместо ново гориво и ръководството на централата се облагодетелства от разликата в цените.

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов категорично отрече твърденията на Котев.

Иван Котев хвърли обвиненията си срещу ръководството на атомната централа чрез известен сайт за видеоклипове.

„През 2004 г. е внасяно гориво, за което се декларира, че е с едни характеристики. След време обаче много факти отговарят, че това гориво не отговаря на декларираните характеристики", каза Котев.

Рециклираното гориво е доста по-евтино от свежото. И от разликите в цените най-вероятно някои се облагодетелства", отбеляза още той.

Котев беше категоричен, че разполага с доказателства. „Иначе не бих си позволил, звучи налудничава, ако не бях уверен", сподели той. Шефът на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов обясни, че обвиненията на Котев са безпочвени.

Русия не произвежда рециклирано гориво", каза той. Относно обвиненията на Котев, че разполага с доказателства шефът на АЕЦ каза, че „няма никакъв проблем, да издава всички доказателства".

Иван Котев каза още, че се намира в чужбина, тъй като се страхува за живота си. Служителят на централата е готов да предостави документите, с които твърди, че разполага на всички упълномощени органи у нас.