„Искаме да знаем кой и как досега е крал 1 млрд. лева от джоба на българските домакинства". Това заяви Радан Кънев от ДСБ по повод изказването на здравния министър Стефан Константинов, че имало резерви за намаляване на цените на лекарствата с 50 %.

Става въпрос за над 1 милиард лева, подчерта Кънев. Искаме да знаем, добави той - какво е правило правителството досега да не ги забележи и как ги забеляза изведнъж. От ДСБ припомниха и за разследването от страна на ЕК.

На Национален съвет на ДСБ в Хисаря през уикенда партията е решила да отстоява исканията си към правителството за борба с монополите, съобщи Светослав Малинов. Основното послание от форума е да има загриженост за малкия и среден бизнес.

ДСБ за разлика от другите партии предлага конкретни мерки и настоява ГЕРБ да последва идеите на ДСБ за директен сблъсък с монополите. „Губи се предприемаческият дух заради усещането, че държавата не използва ресурса си да защитава честната конкуренция", подчерта Малинов.

От ДСБ припомниха, че управляващите мълчат по предложения от тях проект за промени Закона за защита на конкуренцията и заявиха, че позицията на ГЕРБ по този законопроект ще бъде ключова за отношението на тъмносините към управляващите.

От ДСБ изразиха недоволство и от това, че все още нямат отговор от премиера по искането им да бъде предприето предоговаряне на условията с „Газпром". ДСБ настояват и за промени в законодателството за акцизите и данъчните складове. Те са категорични, че ограниченията върху вноса на горива са в противоречия с конкуренцията и са в полза на „Лукойл".