„Човек сам на себе си е самолет". Все още подобна крилата мисъл няма, но швейцарецът Ив Роси (Yves Rossy) вече ни я демонстрира на практика. С четири задвижващи двигателя и две летателни плоскости („криле") Роси разцепи алпийския въздух със скоростта 300 км/ч.

В сряда следобед тихото градче Бекс в близост до Женевското езеро бе изправено на нокти от приключенеца. Той поискал да бъде хвърлен от самолет от височина 2348 м. Във въздуха запалил двигателите на инсталацията си и се понесъл из швейцарското небе.

Полетът на Роси е бил съпровождан от хеликоптер. Облечен е бил в бял костюм, бял шлем и ... черни крила. Всичко минало гладко. След пет минути главозамайващ полет пилотът се приземил на близката тревна писта за безмоторни самолети.

„Синтетичният човек" Роси е работил осем години като летец в швейцарската армия. Паралелно с това той е пилотирал полети за самолетните компании Swissair и Swiss.

След това обаче е решил да изпълни летящата си мечта - да полети, без да се намира вътре в летателен апарат - със собствен уред, който изглежда така, сякаш е измислен от някой съвременен Леонардо да Винчи.

Роси искаше да направи първия си полет още миналата година. Той вече бе разпратил покани, но по време на последния тест възникнаха проблеми по летателния апарат. Във въздуха той трябваше да отдели едното крило и да задейства аварийния парашут. Оказа се, че конструкцията на крилата е дефектна и те трябва да бъдат търпеливо реконструирани.

Роси не се отчая от този първи неуспех и сега празнува сбъдването на мечтата си. Той обяснява, че в бъдеще има намерение да пусне на пазара летателния уред като луксозна спортна стока. Но кой знае - може би сме свидетели на начало на промяна на човешките (летателни) навици.

По материал на Spiegel