На форум във Варна регионалният министър Лиляна Павлова посочи, че заедно с Световна банка се разработва модел за промяна на системата за заплащане на пътните такси. След въвеждането му винетките ще бъдат заменени от модерна електронна система, според която най-много ще плаща този, който пътува най-много.

Министърът информира, че в рамките на двата мандата на правителството с министър-председател Бойко Борисов в експлоатация ще бъдат пуснати над 300 км нови магистрали и ще се рехабилитират над 2 000 км пътища от първи, втори и трети клас. Основната цел е изграждането на автомагистралния пръстен на страната, който включва АМ „Хемус", „Черно море" и „Калотина", каза министърът и обърна внимание, че след 2020 г. ЕС вече няма да финансира пътни проекти. Затова България трябва да се ориентира към публично частно партньорство по отношение на строежа и рехабилитацията на пътища, каза Павлова.

„Очаквам днес да дадем начална точка за успешното развитие на Югоизточна Европа, защото развитието на инфраструктурата е важна отправна точка за развитието на икономиката." Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура 2015 г., която се провежда във Варна. Регионалният министър заяви, че се надява подобен вид срещи да станат традиция и темата за инфраструктурата да бъде основна за развитието на Югоизточна Европа и Балканите.