На 9 ноември официално беше открит най-големия Търговско сервизен център на Ситроен в Източна Европа, съобщиха от Автомотор корпорация основен инвеститор по проекта.

С това се отбелязва завършекът на първия етап от мега проекта „Автоселище Строен", който трябва да бъде завършен до края на 2008 г.

Датата на откриването съвпадна и с 15-ия рожден ден на „Автомотор Корпорация", като по този повод у нас пристигна генералният директор на Автомобили Citroen Клод Сатине.

На специална пресконференция Клод Сатине заяви, че изграденият от „Автомотор Корпорация" нов комплекс отговаря на всички норми в ЕС и компанията няма основания да се притеснява от наближаването на датата 1 януари 2007 г.

Средствата за изграждането на новия търговско-сервизен център в Божурище са изцяло осигурени от „Автомотор Корпорация" чрез собствени приходи и кредити от български банки, посочи Кирил Сандов - генерален директор на Автомотор Корпорация.

"Цялата инвестиция в комплекса е 20 млн. евро", добави още той.

Целият проект включва изграждането на най-голямото в България „Автоселище Ситроен", което ще бъде разположено съвсем близо до международния път Е-80 в отсечката София - Калотина.

Комплексът ще бъде разгърнат върху площ от 43 декара, като ще бъдат изградени пет самостоятелни сгради, съобразно функционалните им потребности.

Атрактивната еднообемна сграда, която беше официално открита ще дава основния облик на селището. В нея е разположен голям магазин за нови автомобили, резервни части, аксесоари и всички обслужващи офиси на две нива, а също така бюфет със зона за рекреация в галерията на второ ниво, от която се разкрива поглед върху целия магазин на партера.

В същата сграда са проектирани експрес сервиз и основен сервиз с механика, автомивка, каросерийно отделение, бояджийно отделение с бояджийски камери и места за предварителна подготовка на автомобилите за боядисване.
В центъра на сградата се намират още склад за резервни части, който има пряка връзка с магазина за автомобили и резервни части, а също така с всички сервизни зони.


В подземен етаж под цялата сграда са разположени склад за 270 нови автомобилa, инсталационни помещения, битови помещения и подготвителни на новите автомобили за продажба.

Цялата търговско-сервизна сграда е развита на разгърната площ от 10 570 кв.м.

Вторият етап от проекта включва изграждането на шестетажна сграда на площ от 6 030 кв.м., разположена от южната страна, в близост до булевард Европа. Сградата ще съдържа основно администрацията на „Автомотор корпорация" и център за обучение, подготовка и преподготовка на търговски и сервизни кадри за цялата страна.

Плоският покрив ще представлява озеленена тераса, използваема за рекреация, презентации и коктейли.

Зад административната сграда ще се разположи „Инженеринга" на Автомотор Корпорация. Тази сграда от 2 230 м² РЗП ще представлява самостоятелна производствено - административна единица плюс подземен паркинг.

В друг терен ще се изгради и център „Еурооказион", където ще се експонират и продават автомобили втора употреба.

Паралелно с изграждането на първите два етапа ще се проектира и ще започне реализацията на трети етап, който ще включва обслужваща сграда за всички служители и посетители на "Автоселище Ситроен".

Тя ще бъде многофункционална и ще разполага с четиризвезден хотел SPA wellness, както и търговска част с магазини, развлечения, офиси на банки, застрахователи, туристически агенции и др.

В спомагателната сграда ще има също спортно-възстановителен център с открит и закрит басейн, фитнес, сауна, SPA, ресторантска част, детски кът със занималня, две компютърни и интернет зали, както и самостоятелен паркинг за около 40 коли за посетителите на заведенията.

Така, след завършване на последния етап до края на 2008 год., комплексът „Автоселище Ситроен" ще обслужва на най-високо равнище търговски и сервизно всички клиенти на „Ситроен", което ще създаде на тях и на всички посетители прекрасни условия за отдих и развлечения.