240 млн. лева са задълженията на "Топлофикация"-София към края на август. От тях 88 млн. лева са просрочени. Най-голям е дългът към Булгаргаз - 97 млн.

Това обяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

С тези данни той мотивира становището на министерството, че спрямо дружеството трябва да се пристъпи към незабавна подготовка за продажба.

Според министър Овчаров състоянието на столичната Топлофикация в момента напомня на някои известни истории и може да се направи аналогия с продажбите на „Кремиковци" и БГА „Балкан".

Министърт припомни, че ведомството му е изготвило концепция за приватизацията на дружеството, но поведението на мажоритарния собственик - Столична общива, е неприемливо.

По думите на Овчаров само стратегически инвеститор може да стабилизира Топлофикация София и да изпълни изискванията на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Министърът цитира международно изследване, според което България е втората най-предпочитана дестинация в света за инвеститори в топлофикационни дружесства.

Ние трябва да използваме това, за да можем да получим добра цена, подчерта Овчаров и категорично заяви, че приватизацията е единствения възможен механизъм за спасяването на дружеството и осигуряването на качествено отопление за столичани.

Министърът заяви също така, че подходите на министерството и Столична община са различни, тъй като СОС предлага компромисен вариант и продажбата на столична топлофикация на части на различни малки инвеститори. Това е неприемливо, повтори министърът, цитиран от News.bg.

Овчаров не спести критиките си към столичните общинари и заради вчерашното им решение да отхвърлят искането на МИЕ за освобождаване на настоящия шеф на дружеството и неговия заместник.