„Почти пет месеца след завършване на преговорите за поглъщане между Mittal und Arcelor. Всичките акции на Arcelor принадлежат на нидерландско - индийския концерн. Всички акции? - Не! Група неустрашими акционери все още се противопоставя на поглъщането. И Mittal няма да може да се освободи от тях лесно" - гласи коментарът на германската бизнес медия Handelsblatt.

След изтичане на срока на придобиване, Mittal Steel притежава по-малко от 95% от акциите на Arcelor, съобщaва днес Arcelor Mittal от Ротердам. Това означава, че вече не е възможен squeeze-out (изстискване).

Според законите на Люксембург (и Германия), ако по време на сделка за сливане в определен срок мажоритарен акционер успее да изкупи 95% от акциите на дадена компания, то той може да приложи опцията squeeze-out : да придобие акциите на малките останали акционери срещу парична компенсация.

„Изстискване" на дела на миноритарните акционери в Arcelor вече не е възможно. Срокът е изтекъл миналия петък. Според съобщения в медиите, някои миноритарни акционери не са били доволни на оферта от 40.40 евро за акция на Arcelor, тъй като курсът на акциите на стоманения производител през последните седмици се е повишил чувствително над това равнище.

Световният лидер Mittal бе предложил оферта за поглъщане на Arcelor в размер на 26 милиарда евро. След продължила месеци битка концерните се споразумяха в края на юни, което породи най-големия в света стоманен концерн, със солидна преднина пред конкурентите. Капацитетът на Arcelor Mittal е 130 милиона тона годишно, заетите в него 320,000 души. МК "Кремиковци" също е собственост на Mittal Steel.

В момента, по информация на германските бизнес медии, Mittal работи върху по-тясна специализация на производствените мощности на Arcelor в Германия. Производството в Бремен и Айзенхютенщадт ще бъде увеличено, а базите ще се ползват като мост към Източна Европа. Но за целта трябва да се премахнат дублажите (на професии и системи) в двата завода.

По подобие на решението в Северна Америка за Dofasco, в Германия Mittal трябва да се раздели със завода в Тюрингия, за да не образува картел. Интересът към освобождаваната производствена мощност бил голям, от страна на стратегически, но и на финансови инвеститори.

Едва наскоро Arcelor Mittal потвърди, че решението за сливане, взето през лятото, ще влезе в сила до средата на 2007 г. Времевия график зависел от много потвърждения от отраслови и регионални организации. Освен това и борсовият надзор в САЩ трябва да си каже думата. Arcelor Mittal щял да положи „най-големите възможно усилия", за да завърши поглъщането на Arcelor от Mittal Steel до средата на следващата година.