През 2007 г. със заем с държавна гаранция за 70 млн. лв. да бъдат ремонтирани товарни вагони на БДЖ, съобщава пресцентъра на МС.

Съветът за икономическа политика ще предложи на правителството със средствата да бъдат модернизирани над 2000 вагона.

По този начин компанията ще повиши конкурентоспособността си и ще осигури транспорт за продукцията на структуроопределящи предприятия от икономиката на страната ни.

В доклада на министъра на транспорта Петър Мутафчиев се посочва, че железопътният транспорт осигурява логистично над 600 клиенти - "Кремиковци", "Стомана Индъстри" - Перник, "Лукойл Нефтохим", миннодобивните предприятия, циментовите заводи, обслужва националните пристанища и основните международни транзитни потоци.

Превозените към края на август от БДЖ товари от големи клиенти са 8 667 000 тона, което е с близо 9% повече от същия период на миналата година.

Със 194 на сто нарастват товарите на "Девня цимент", а с 42% - на минните и топлоелектрическите централи.

Към края на годината се очаква да бъдат превозени 20,8 млн. тона товари.

Част от големите клиенти на БДЖ са заявили за 2007 г. с 30% по-високи прогнозни обеми за превоз спрямо тази година. Разчетите сочат, че за да се покрият нуждите, са необходими около 8550 вагона, а към края на октомври т. г. товарният парк на компанията е 7083.