Транспортният министър Ивайло Московски наложи мораториум на съкращенията в „БДЖ - Товарни превози", а за необходимостта от съкращения в „БДЖ - Пътнически превози" мениджърският екип трябва да изготви икономически анализ и предостави и инвестиционна програма, след което преговорите между синдикати и работодатели да продължат, предаде репортер на News.bg.

Това стана след спешна среща със синдикатите при министъра заради изразените намерения за съкращения от ръководството на БДЖ в „БДЖ - Пътнически превози" - с 450 души, а в „БДЖ - Товарни превози" - с 400.

На срещата присъстваха от страна на КНСБ президентът Пламен Димитров, вицепрезидентът Валентин Никифоров, председателят на СЖБ Петър Бунев и Сашо Алексиев - председател на БЖС към СТСБ, както и изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

Пред Money.bg Бунев заяви, че преговорите с Пътнически превози ще се проведат другата седмица, като очакват от тях да им бъде представен пълен анализ на това колко човека трябва да бъдат съкратени поради оптимизиране на дейностите. Бунев отбеляза, че е странно да бъдат съкратени почти всички шафнери (началниците на спалните и кушет вагоните), при положение че се очаква доставка на нови 50 спални вагона.

Синдикалистите представиха своите аргументи срещу обявените намерения на мениджърския екип на БДЖ за нови съкращения.

Съкращенията в „БДЖ - Товарни превози" противоречат на заложената численост на персонала в изготвените правен и икономически анализи, предоставени в Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, на база обявената приватизация на „БДЖ - Товарни превози".

Липсва икономическа обосновка и за двете дружества, съгласно Кодекса на труда на базата, на която да е видна необходимостта от предстоящите съкращения.