Във Великобритания в рамките на борбата с пиратството родителите, чиито деца незаконно свалят музикални файлове и видеофилми, ще бъдат вписани в черния списък и техният достъп в интернет  ще бъде ограничен, пише британският вестник „Таймс".

На родителите ще бъде наложен щателен надзор. За тях ще бъде невъзможно да свалят файлове в големи обеми. Около 6,5 милиона британци са мислели да свалят музика нелегално през последната година.

Изчисленията сочат, че това е струвало около 1 милиард евро на музикалните компании през последните пет години. Много родители не осъзнават, че техните деца свалят файлове незаконно. Шестте най-големи доставчици на Острова - BT, Virgin Media, Orange, Tiscali, BSkyB и Carphone Warehouse се подписаха под тази схема.

Музикалните компании търпят големи загуби от интернет пиратството и са лобирали пред своите партньори в Холивуд за агресивни мерки срещу пиратството.

Доставчиците на интернет са изпратили предупредителни писма на хиляди домове в Острова, при които са засечени нелегално теглене на файлове.  Те се надяват, че това ще обезкуражи любителите на незаконното копиране.

Докладът на Университета в Hertfordshire показва, че половината младежи във Великобритания между 14 и 24 години са щастливи.