Стратезите, чиито прогнози се доближаваха най-близко до движението на валутния пазар, очакват, че американският долар ще поскъпне със 17% до края на годината, подкрепен от възстановяването на американската икономика, която ще успее да се излезе по-бързо от рецесията отколкото Европа.

Според CIBC World Markets, Deutsche Bank, Bank of America и Wells Fargo доларът  ще поскъпва, след като през изминалите два месеца отбеляза най-резкия си спад от три месеца насам, като в началото на годината анализаторите и на трите финансови институции прогнозираха ниво от около $1.4056 долара за евро в края на юни, според проучване на Bloomberg.

В началото на годината, след като в края на 2008 г. еврото достигна $1.3971, от Deutsche Bank заявиха, че ще поскъпне до $1.40 към 30 юни.  А сега от банката прогнозират 17.1% поскъпване на американската валута до $1.20 за евро в края на годината, което би било най-силното си полугодие на щатския долар от 1981 година насам.

Към момента американската валута се движи близо до нивата си от началото на 2009 г., като през второто тримесечие доларът е поевтинял с 5.5%, до нива от около EUR/USD 1.4027 днес.

Според проучването на Bloomberg анализаторите не са единодушни в прогнозите си за движението на курса на долара, макар да надделяват очакванията за поскъпването му. Като цяло прогнозите варират в от 1.16 - 1.55 долара за евро, като средното очаквано ниво за края на годината е EUR/USD 1.40.

От UBS, която е вторият по оборот търговец на forex пазара в света, прогнозират спад на долар през следващите три месеца и поскъпването му през последното тримесечие до EUR/USD1.35 . От CIBC пък прогнозират поевтиняване на американската валута с  с 4.1 на сто до края на годината.

В същото време HSBC е премина от силно положителни към силно негативни очаквания за долара, след като през предходните три тримесечия даваше най-точната прогноза на пазара. Но след като предвиди $1.25 за евро в края на това тримесечие, HSBC предрича $1.50 към 31 декември.