Deutsche Telekom сменя шефа си. Късно в неделя вечерта от концерна потвърдиха, че Кай - Уве Рике напуска незабавно високия пост. Най-вероятен наследник е Рене Оберман. Браншовите експерти обаче виждат в този ход на концерна само временно решение. Според предположенията на деловите среди, и следващият шеф ще трябва скоро да освободи работното си място - водещата новина за днес, 13.11 на германската бизнесмедия Handelblatt.

Решението за напускане е взето по взаимно съгласие от ръководството на концерна и Рике, се казва в изявлението за медиите. То влиза в сила още от днес. Проблемът за наследника ще бъде решен на специално заседание също днес. Шефът на надзорния съвет на Дойче Телеком благодарил на Рике за самобитния му стил на работа, особено за консолидирането на концерна и развитието на международните връзки.

За оставката на Рике се говореше от дни. Евентуалният наследник, Рене Оберман, е ръководител на дъщерното предприятие Т-Mobile. По не потвърдени данни Оберман вече се е съгласил. Но нито Телеком, нито съветът на големите акционери, нито финансовият инвеститор Blackstone са се изказали официално по въпроса.

През изминалите седмици всички задружно критикуваха стратегията на Рике. Резултатите на Deutsche Telekom за полугодието бяха разочароващи. За първото полугодие бяха загубени близо един милион абонати на кабелна телевизия. Загубено беше и доверието на ръководството. Според специалистите в бранша, Рике не е реагирал достатъчно бързо и целенасочено. Едва в началото на септември той излезе пред ръководството със стратегически план от седем точки, който обаче се стори на инвеститорите „твърде общ".

В този план стратегията се базираше на понижение в цените на кабелните мрежи, амбициозна програма за спестяване и засилване на сектора на услугите. Оттогава насам федералното правителство и финансовият инвеститор Blackstone (държи 4.5% от телекома от април) търсеха наследник на Рике.

За Оберман. Роден е през 1963, идва в Deutsche Telekom през 1998. Двамата с Рике се познават отлично и са работили десет години заедно. Оберман върви по следите на Кай - Уве Рике. Ако назначението на Оберман отговаря на истината, това ще е третият пост, който Рике освобождава и Оберман заема след него. В екипната им работа, говори се, че Рике предлага по-спокойния и вежлив тон, а Оберман е работохоликът, амбициозен и напорист, при това малко арогантен.

Рене Оберман има интересни навици - в неделя, след урока по езда на най-голямата си дъщеря, той се дегизира и тръгва по центровете за обслужване на клиенти на T - Mobile, за да провери учтиви ли са служителите и как всъщност се работи с хората по места. Говори се, че назначаването му ще е временно решение, преди да се намери по-решителен кандидат, който да поведе Deutsche Telekom по нов път. Това може би е правилно решение, но Оберман има едно съществено предимство - не трябва наново да се сработва с колектива и да опознава спецификата на бизнеса на Телекома.